Logga in på våra medlems/konsultsidor
Glömt lösenordet? Skapa konto
Nyheter > Nyheter
sök på eio.se
Sök
Sajtkarta
Sajtkarta
 

Installationsbranschen säger stopp för kränkningar och övergrepp

Nyheter
Den 30 november 2017 infann sig de tyngsta aktörerna inom samhällsbyggnad på Regeringskansliet. Detta på initiativ av bostadsminister Peter Eriksson, som mot bakgrund av #metoo och uppropet #sistaspikenikistan önskat ett gemensamt krafttag mot sexismen i byggbranschen. Mötet avslutades med att samtliga parter skrev under en gemensam avsiktsförklaring om att sätta stopp för kränkningar och övergrepp.

Ola Månsson, vd Installatörsföretagen var på plats för att representera installationsbranschen.

- Alla närvarande var rörande överens om att vi inte gör tillräckligt idag och att vi behöver göra mer för att sätta stopp för alla sorters övergrepp och trakasserier. Behovet av fler kvinnor i branschen är ingen nyhet. Samtidigt har vi stor brist på arbetskraft med rätt kompetens. Vår framtid och utveckling är helt beroende av att vi lyckas vara en bransch där alla känner sig välkomna, säger Ola.

De senaste veckornas uppmärksammade vittnesmål från kvinnor i olika branscher, bland annat den mansdominerande byggbranschen, är skakande. De måste leda till en förändring.

- Vi träffade företrädare för våra största medlemsföretag i veckan och de har liksom vi fått nog och accepterar inget annat än nolltolerans mot all typ av kränkningar och trakasserier. Det räcker inte med fina policys – både arbetsgivare och medarbetare måste ta sitt ansvar. Vi är en bransch med en gammalmodig kultur där vissa beteenden alltför länge setts som okej. Det får vara slut med det nu och vi har alla ett ansvar för att se till att det blir så, avslutar Ola.

Cajsa Winge och Emmelie Renlund som startade byggbranschens upprop #sistaspikenikistan var med under mötet. De var glada för det engagemang som branschens företrädare visar och hoppas nu att det leder till förändring. De gav själva sina tips på vad man bör göra för att förebygga kränkande beteende. Listan kan du läsa här.

Avsiktsförklaringen har undertecknats av företrädare från Byggcheferna, Byggherrarna, Byggnads, Installatörsföretagen, Ikano Bostad, JM AB, Kvinnors Byggforum, Maskinentreprenörerna, NCC Building, Peab AB, SABO, Sveriges Ingenjörer, Skanska Sverige AB, AB Svensk Byggtjänst, Sveriges Byggindustrier, Trä- och Möbelföretagen samt Veidekke Sverige AB. Samtliga lovar att ta sitt ansvar för att ingen människa utsätts för kränkningar eller övergrepp inom byggbranschen.

 
Lansering av en gemensam webbplats
Den 14 december lanserar vi Installatörsföretagens nya webbplats som ersätter eio.se och vvsforetagen.se samt nuvarande installatorsforetagen.se. De båda föreningarnas webbplatser eio.se och...  Läs mer.
Dataskyddsförordningen GDPR för Larm & Säkerhet
Tillhandahåller ni ett inpasseringssystem till en fastighetsägare eller ett annat företag –  exempelvis bokningssystem för tvättstugor eller låsbrickor - då utgör ni troligen ett personuppgi...  Läs mer.
Från tanke till beslut - Installatörsföretagen föds
Vi hade försökt att bli en större organisation tidigare – vi ville bli en maktfaktor att räkna med. Men vi fick inte till det. Under de här åren funderade jag mycket på varför det inte funge...  Läs mer.
EIO logga
Elektriska Installatörsorganisationen EIO
Installatörsföretagen Service i Sverige AB
Copyright © 1906-2013 | Om webbplatsen
Ringvägen 100
Box 17154
104 62 Stockholm
Tel. 08-762 76 00
Fax. 08-669 86 80
info@eio.se
Kontakta oss