Logga in på våra medlems/konsultsidor
Glömt lösenordet? Skapa konto
Utbildning > Validering
sök på eio.se
Sök
Sajtkarta
Sajtkarta
 

Validering

”Validering är en process som innebär en strukturerad bedömning, värdering, dokumentation och erkännande av kunskaper och kompetens som en person besitter oberoende av hur de förvärvats.”

Vad krävs för att man ska kunna ta anställning som elektriker i ett svenskt elinstallationsföretag som arbetar under "Installationsavtalet EIO/SEF" om man har utbildning från ett annat land än Sverige?

På denna sidan beskrivs validering för elteknikbranschen. Validering för andra branscher kan du hitta genom att klicka på länken, valideringsinfo

Norden
I det nordiska samarbetet inom NEUK, Nordisk Elutbildningskommitte, har vi en överenskommelse om att acceptera varandras grundutbildningar förutsatt att de uppfyller vissa överenskomna krav. Sålunda kan en elektriker med så kallade "Fagbrev", "Sveinsbref" eller "Svendebrev" ta anställning i Sverige utan vidare komplettering av sin grundutbildning.

En svensk elektriker med ECY-certifikat kan på samma sätt ta anställning i Norden utan att hans/hennes grundutbildning ifrågasätts.

Detaljer om de olika nordiska utbildningarna hittar du på www.neuk.org

Övriga länder utom Norden
För att säkerställa den elsäkerhetstekniska kompetensen, innan anställning, erfordras ett yrkestest eller validering. ECY har i samarbete med Vailderingsdelegationen utarbetat en branschmodell för validering av "utomnordiska" elektriker.

Validering av elektriker
EIO logga
Elektriska Installatörsorganisationen EIO
Installatörsföretagen Service i Sverige AB
Copyright © 1906-2013 | Om webbplatsen
Ringvägen 100
Box 17154
104 62 Stockholm
Tel. 08-762 76 00
Fax. 08-669 86 80
info@eio.se
Kontakta oss