Logga in på våra medlems/konsultsidor
Glömt lösenordet? Skapa konto
Avtal 2017 > Nyheter/Debatt
sök på eio.se
Sök
Sajtkarta
Sajtkarta
 

Nytt installationsavtal klart

nyheter
Elektriska Installatörsorganisationen EIO och Svenska Elektrikerförbundet har enats om ett nytt Installationsavtal för elteknikbranschen. Det nya kollektivavtalet, som träffades sent den 26 april, är treårigt och innebär kostnadsökningar på totalt 6,5 procent på tre år. Det följer därmed industrins märke.
– Vi har haft konstruktiva förhandlingar och är nöjda med att ha träffat ett treårigt avtal med nya reseregler för dagliga resor. Detta blir ytterligare steg på vägen mot det moderna kollektivavtal som branschen behöver, säger Installatörsföretagens förhandlingschef Åsa Kjellberg Kahn, och fortsätter: 

– För EIOs medlemmar är det viktigt med en lång avtalsperiod och att kostnadshöjningarna följer den konkurrensutsatta industrins märke. Att avtalet är treårigt innebär arbetsro för elteknikföretagen och ger dem möjlighet att fokusera på verksamheten. Samtidigt ger det oss tid att tillsammans med SEF jobba med nödvändiga utvecklingsfrågor.

I det nya Installationsavtalet är parterna överens om att arbeta partsgemensamt med flera viktiga utvecklingsfrågor. Ett nytt långsiktigt arbete ska inledas för ökad jämställdhet och fler kvinnor i branschen. Syftet är också en bättre kompetensförsörjning. Parterna ska också lyfta upp arbetsmiljöfrågorna och vikten av att utveckla säkerhetskulturen.

– Att kollektivavtalen utvecklas i takt med samhället i övrigt är en förutsättning för att branschen ska kunna utvecklas, säger Åsa Kjellberg Kahn.


Fakta: Avtalet i korthet:

• Avtalet träffades den 26 april och löper i tre år, med möjlighet att säga upp det sista året
• Avtalsvärdet är 6,5 procent efter de ändringar som genomförts
• Det handlar om en lönekostnadsökning om 2 procent per år samt ytterligare 0,5 procent i ”extra pensionsavsättning EIO-SEF” under perioden
• Nya regler för dagliga resor, bättre anpassade till dagens skatteregler inklusive bostadszon och regler för servicebilar
Möjlighet till nattarbete efter överenskommelse med medarbetaren
Ytterligare två timmars arbetstidsförkortning
Regel om fördelning av ackordssumma när personal finns inlånad från filial
Flera arbetsgrupper för utveckling av kollektivavtalet

Installationsavtalet berör 2 800 företag och drygt 20 000 elektriker. Avtalet förhandlas mellan Elektriska Installatörsorganisationen EIO, en del av Installatörsföretagen, och Svenska Elektrikerförbundet. Den nya avtalsperioden löper från och med den 1 maj 2017 till och med den 30 april 2020, med möjlighet att säga upp det sista året i förtid. 

 
Avtal för tjänstemän i branschen klara
Idag tecknade Installatörsföretagen, genom Elektriska Installatörsorganisationen EIO och VVS Företagen, tillsammans med fyra andra arbetsgivarorganisationer ett treårigt kollektivavtal med s...  Läs mer.
Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl är klart
Föreningen VVS Företagen, en del av Installatörsföretagen, och fackförbundet Byggnads har kommit överens om ett nytt Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl.  Läs mer.
Butiks- och Detaljhandelsavtal klart
EIO och VVS Företagen har träffat avtal med Handelsanställdas förbund om Butiks- och Detaljhandelsavtal, i nivå med märket. Avtalet, som är treårigt och inte uppsägningsbart, gäller för buti...  Läs mer.


Här kan du se filmen som förklarar det så kallade märket på 45 sekunder.
EIO logga
Elektriska Installatörsorganisationen EIO
Installatörsföretagen Service i Sverige AB
Copyright © 1906-2013 | Om webbplatsen
Ringvägen 100
Box 17154
104 62 Stockholm
Tel. 08-762 76 00
Fax. 08-669 86 80
info@eio.se
Kontakta oss